top of page

סודות מחדר הטיפולים: מה עושים באבחון קלינאית תקשורת?

מאת: דפנה רויטמן, קלינאית תקשורת

 

ריקי התקשרה וסיפרה לי שרופא הילדים הפנה את בנה, עידן, לאבחון

קלינאית תקשורת. היא רצתה שאסביר לה מה עושים באבחון לפני שהיא

קובעת תור.
חשוב שההורים ידעו מה צפוי לילד ולהם באבחון על מנת שיוכלו להתכונן

ולהכין אותו.
עניתי לריקי שבאבחון אנו מנסים לקבוע האם התפתחותו של הילד מתאימה

למצופה בגילו בתחומי השפה, הדיבור והתקשורת. האבחון נערך על ידי קלינאי

תקשורת ונמשך מספר מפגשים, בהתאם לסיבת הפניה ושיתוף הפעולה של הילד.

השלב הראשון של האבחון הוא יצירת קשר טוב עם הילד, על מנת שהילד ישתף פעולה במפגש ותגובותיו ישקפו את היכולות שלו. יצירת הקשר נעשית על ידי שיחה חופשית עם הילד על נושאים שונים (כמו המשפחה, הגן, התחביבים) או באמצעות "משחק חימום". 

שאלתי את ריקי מדוע הרופא הפנה את עידן לאיבחון. ריקי סיפרה לי שעידן כבר בן שלוש וחצי ועדין אינו מדבר כמו ילדים אחרים בגילו, קשה לנהל איתו שיחה, הוא לא יכול לספר מה עשה בגן והמשפטים שלו קצרים. ריקי זוכרת שאחיו הבכור של עידן דיבר חופשי בגיל הזה.
אמרתי לריקי שחשוב להעריך את היכולות השפתיות והתקשורתיות של עידן, כלומר איך הוא מתקשר עם סביבתו, איך הוא מביע את עצמו ואיך הוא מבין שפה מדוברת (למשל הוראות, שאלות וסיפורים).

לשם כך אפשר להשתמש במבחני שפה שבסיומם מקבלים ציון שאותו משווים לממוצע הגיל של הילד. מבחנים אלו בודקים את היכולת של הילד להבין שפה מדוברת, להבין הוראות וסיפור, ואת יכולת הבעת השפה של הילד: אוצר המילים, התחביר, הדקדוק, היכולת לספר, לתאר, להסביר ואת הזיכרון השמיעתי.

היתרון בשימוש במבחנים אלו הוא רמת הדיוק הגבוהה יחסית שלהם. מצד שני הם דורשים מהילד לשתף פעולה באופן מלא עם הבודק, דבר שלא תמיד אפשרי, הן בגלל הגיל של הילד והן בגלל האופי שלו (למשל ילדים ביישנים יתקשו לשתף פעולה במבחן מסוג זה).
ביקשתי מריקי שתספר לי קצת על עידן, איך הוא מתנהג במקומות חדשים ואיך הוא יוצר קשר עם אנשים חדשים. ריקי סיפרה כי עידן הוא ילד ש"מתחמם לאט", בגן לוקח לו זמן ליצור קשר עם מבוגרים וילדים חדשים אבל כשהוא מרגיש בנוח הוא ילד שמח,פעיל שנהנה לשחק ביחד. 

סיפרתי לריקי כי עם ילדים צעירים או ביישנים אשתמש באמצעים אחרים להערכת השפה, למשל משחקי קופסא, משחק בכלי אוכל ובובות שונות או תצפית בילד המשחק עם הוריו, כאשר אני מתעדת את תגובותיו של הילד ומנתחת זאת בהמשך.

קבעתי להיפגש עם ריקי ועידן בשבוע הבא למפגש האיבחון הראשון והצעתי לריקי להכין את עידן לפגישה. לספר לו שילך לפגוש חברה חדשה שתשחק איתו, תצייר ותספר סיפורים. אם עידן עדין יחשוש, אפשר להציע לו להביא ספר או משחק אהוב מהבית, כדי לעזור לו להרגיש בנוח ולפתוח בשיחה בקלות רבה יותר.

באהבה,
דפנה רויטמן, קלינאית תקשורת. מ.א. בחינוך מיוחד. מדריכה מוסמכת.
איבחון וטיפול באכילה והאכלה של ילדים ותינוקות.

דפי פייסבוק:

https://www.facebook.com/cedisrael
https://www.facebook.com/dafnaroy

bottom of page